Tack alla som besökte och medverkande vid vår Östgötska Mat- och friluftsfestival! Extra tack till tävlingslaget Jord till Skog, Michel Stetsko och Michael Nyman som lagade en fantastisk meny över öppen eld på råvarukorgen från Östgötska producenter, och till juryn bestående av Tf. Landshövding Ann Holmlid, Grönsaksodlaren Magdalena Hermelin och Emanuel Eriksson som representerade Kålrotsakademin och Pilgrimsmat.
Länsstyrelsen Östergötland och naturum Tåkern arrangerade en mat- och friluftsfestival med en deltävling i SM i utomhusmatlagning, med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Det blev en eldig, färgsprakande, smakrik och bitvis stormig tillställning, med utomhusmatlagning, provsmakningar, försäljning av egentillverkade korvar och hamburgare, utställare, guidning, föredrag, beredskapsworkshop och prat om mat.
Jord till Skog, Michel Stetsko och Michael Nyman
Lyssna på ett sammandrag från tävlingen, från start till mål:
Förrätt:
Råbiff på flankstek med rotsaksråraka med rökt majonnäs
Huvudrätt:
Helstekt Portabella med ädelost örter, tomatsalsa, morotstagliatelle
Dessert:
Smörstekt Discovery-äpple med hallonsås och crunch och basilika
Här kan du lyssna till när tf landshövding Ann Holmlid läser upp juryns motivering:
Här kan du lyssna på när projektledare Malin Granlund Feldt presenterar råvarukorgen under mat- och friluftsfestivalen:
Flankstek från KRAV-certifierat ungnöt
som betat naturbetesmarker, ca 600 g per lag. Dråsa gård Dråsa
gård – För dig som bryr dig om var köttet kommer från – Dråsa Gård
(drasagard.se)
Kålrot KRAV-märkta kålrötter från
Prästtorp gård Fornåsa tullgarden@gmail.com
Vintersquash KRAV-märka grönsaker från
Hermelins. www.hermelins.se
Morot gul – KRAV-märka grönsaker från
Hermelins.
Gul och röd lök – KRAV-märka grönsaker
från Hermelins.
Chili – KRAV-märka grönsaker från Hermelins.
Färska kryddörter från Hermelins.
Gula ärtor (blötlagda) KRAV-märka grönsaker från Hermelins.
Grön/bladkål KRAV-märka grönsaker från Hermelins.
Mangold KRAV-märka grönsaker från Hermelins
Portabellasvamp från Skrivargårdens
Svamplåda www.svampladan.se
Tomater – små färgglada samt Bifftomater från Tomatboden i Varv www.tomatboden.se
Saltgurka från Kindagurka www.kindagurka.se
Vitlök KRAV-märkt från Paulssons lantbruk, Sjökumla Motala Paulssons Lantbruk (organicsweden.se)
Potatis KRAV-märkt från Paulssons lantbruk, Sjökumla Motala
Stekost från Najas mejeri www.najasmejeriab.se
Ägg KRAV-märkta ägg från Alvastra kungsgård https://alvastrakungsgard.se/
Blåmögelost av Får från Rykets gård i Ödeshög www.ryketsgard.se
Bjälboättens vita chèvre – Getost från Löts gårdsmejeri i Gammalkil
Gammelkils gourmet grädde 0,28 l från Löts gårdsmejeri
Heidrun Östgöta yogkräm 0,36 l. från Löts gårdsmejeri
Smör 250 g. från Löts gårdmejeri
Löt Gårdsmejeri • LötGårdsmejeri (lot-gardsmejeri.se)
Hösthallon från Ombergsboden Alvastra www.ombergsboden.se
Äpplen Ekologiska äpplen frön Söderö Gård www.sodero.se
Valnötter från Väversunda bärodling
Vetemjöl KRAV från Orga kvarn
Mjölk Ekologisk
Rapsolja svensk KRAV
Honung mild från Säbyvikens bärodling
Vinäger Vitvinsvinäger Resville gård fläder citron
Flingsalt
Under 2025 arrangeras deltävlingar på flera platser i landet. Tävlingen är öppen för såväl amatörkockar som proffs. Håll utkik efter anmälningslänken på SM i utomhusmatlagnings websida. Final för årets deltävlingar går av stapeln på Billingen, Skövde, den 25 maj 2025.
Här kan du lyssna på Sven-Erik Larsson om SM i utomhusmatlagning:
Konferencier under dagen: Mathias Lindholm
Deltävling SM utomhusmatlagning börjar klockan 10
Naturum Tåkern öppet klockan 10-15
Guidning: Kött som kött eller inte alls – vad är skillnaden mellan Naturbeteskött, kött uppfött på spannmål och vallfoder, och hur blir det om du väljer ett veganskt alternativ?
Klockan 11:00 kostar 60 kr/vuxen
Invigningstal av Ann Holmlid
Presentation av medverkande försäljare och utställare
Lyssna till några medverkande som presenterar sin verksamhet, Vadstena Humpens rökeri, Linköpings långfärdsskidskoåkare, John´s grönsaker, Najas Mejeri, Kalvefall i Ydre, Heikos lilla korvfabrik, Naturskyddsföreningen Ödeshög, Pilgrimscentrum och Pilgrimsmat, Östgötaleden, Länsstyrelsens friluftslivssamordnare
Magdalena Hermelin – ekologisk grönsaksodlare och företagare
Lyssna till Magdalena:
Emanuel Eriksson – Kålrotsakademien och vildsvinsfestivalen
Lyssna när Emanuel berättar om den svenska kålroten och Kålrotsakademien :
Lyssna när Emanuel berättar om vildsvinsfestivalen:
Eva Hagström – Pilgrimsmat och Marie Landh – Östgötaleden
Beredskapsworkshop – bygg din egna beredskapsspis.
Krisberedskap
Lyssna till när Håkan Dahm från Länsstyrelsen berätta om Krisberedskap:
Självförsörjnings-krabbelurer i Grillgläntan.
Mat-Quiss med fina priser.
Mikro-utställnillning: Vad ligger i ryggsäckarna? Vad får du på köpet när du väljer olika matvaror.
Försäljning av mat och livsmedel bland annat Svamplådan, Skedet must och trädgård, Johns grönsaker, Najas mejeri stekost, Gårdsboden Högstorp, Vadstena Humpen, Säbyvikens honung.
Heikos lilla korvfabrik säljer egentillverkad korv samt Najas stekostburgare
Olle Forsell från Kalvefalls gård säljer egentillverkade Hamburgare och korv av linderödssvin och fjällkor.
bland annat Föreningen Sesam, Naturbeteskött i Sverige, Friluftsliv och Ekomat från Länsstyrelsen Östergötland, KRAV-certifierade Äpplen från Söderö gård, Region Östergötland, Pilgrimscentrum
Friluftslivsorganisationer ställer ut och presentera sina verksamheter. Medverkar gör Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Svenska turistföreningen, Östergötlands ornitologiska förening, Linköpings långfärdsskridskoklubb,
Lagen presenterar sin tre rätters meny för juryn från kl 12.30 – då finns det möjlighet för publiken att provsmaka rätterna.
Vinnande lag presenteras, prisutdelning till tävlande och vinnare av Quiss!
På naturumtakern.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.