eld

Skapande skola

På Kulturrådets hemsida går det att läsa följande om Skapande skola: ”Vi arbetar för att alla ska få möjlighet till delaktighet i kulturlivet, till kulturupplevelser och till eget skapande. Skapande skola är ett statsbidrag som medverkar till att elever får ta del av kulturella och konstnärliga uttryck i skolan. Bidraget ska ge elever ökade möjligheter att tillsammans med professionella kulturverksamheter uppleva och utveckla förståelse för kulturens olika uttrycksformer och få utveckla sitt eget skapande.”

På naturum Tåkern går det att boka aktiviteten Konsten, naturen och kolet. 

 

Konsten, naturen och kolet

Inriktat till årskurs 4-9, utförs tillsammans med Emma AdBåge. 

Naturen är och har alltid varit en inspirationskälla för konst och litteratur sedan urminnes tider. På vår temadag ”Konsten, naturen och kolet” får eleverna skapa sina egna kolkritor, med vilka de sedan skapar konstverk och/eller dikter under ledning av den flerfaldigt belönade författaren och konstnären Emma AdBåge (som prisats med bland annat Augustpriset 2018 för boken ”Gropen”).

Emma berättar om kolet som konstnärsmaterial och hur man kan tänka när man skapar med kol, och läser även exempel på naturpoesi. Sedan är det fritt fram att skapa och skriva med sin egen kolkrita! Kolteckningarna/dikterna fixeras och kan sedan användas i en utställning på er skola.

Under tiden kolkritorna skapas, får vi tillfälle att prata om kol och kolets kretslopp – vad är det för något? Var finns kol? Varför blir det kol kvar när vi eldar upp trä? Vad händer om det finns för mycket kol i luften? Detta utomhuspedagogiska stråk leds av en av naturum Tåkerns kunniga guider.

Vi har också en färgvandring i naturen, där vi undersöker naturens egna konstverk! Eleverna har i uppdrag att samla löv i olika nyanser, med vilka de sedan hjälps åt att skapa en stor ”naturmandala”. Syftet är att öppna ögonen för alla de miljontals små skiftningar som naturen erbjuder oss, och att öppna upp det kreativa sinnet.

Skolämnen som integreras i denna temadag är biologi, bild och slöjd. Beroende vilka årskurser ni vill boka kan vi utforma dagen så att innehållet passar era elever.

Vill du veta mer, tveka inte att kontakta oss med dina frågor på e-post naturum.takern@lansstyrelsen.se 

 

Läs mer om skapande skola på följande länkar:

Skapande skola – Kulturrådet (kulturradet.se)

Utvalda kuturaktiviteter för 2025 års katalog | Barnkultur Öst (barnkulturost.se

Emma AdBåge
Emma AdBåge, tillsammans med naturums guide, vill inspirera skapandet hos eleverna.