Mat och friluftsfestival

med deltävling i SM I UTOMHUSMATLAGNING

28 september 2024

Tack alla som besökte och medverkande vid vår Östgötska Mat- och friluftsfestival! Extra tack till tävlingslaget Jord till Skog, Michel Stetsko och Michael Nyman som lagade en fantastisk meny över öppen eld på råvarukorgen från Östgötska producenter, och till juryn bestående av Tf. Landshövding Ann Holmlid, Grönsaksodlaren Magdalena Hermelin och Emanuel Eriksson som representerade Kålrotsakademin och Pilgrimsmat.

Länsstyrelsen Östergötland och naturum Tåkern arrangerade en mat- och friluftsfestival med en deltävling i SM i utomhusmatlagning, med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Det blev en eldig, färgsprakande, smakrik och bitvis stormig tillställning, med utomhusmatlagning, provsmakningar, försäljning av egentillverkade korvar och hamburgare, utställare, guidning, föredrag, beredskapsworkshop och prat om mat.

Vinnande Lag

Jord till Skog, Michel Stetsko och Michael Nyman

Lyssna på ett sammandrag från tävlingen, från start till mål:

Vinnande Menyn

Förrätt:
Råbiff på flankstek med rotsaksråraka med rökt majonnäs

Huvudrätt:
Helstekt Portabella med ädelost örter, tomatsalsa, morotstagliatelle

Dessert:
Smörstekt Discovery-äpple med hallonsås och crunch och basilika

Juryns omdöme

Här kan du lyssna till när tf landshövding Ann Holmlid läser upp juryns motivering:

 

Råvarukorgen

Här kan du lyssna på när projektledare Malin Granlund Feldt presenterar råvarukorgen under mat- och friluftsfestivalen: 

Huvudråvara

Flankstek från KRAV-certifierat ungnöt
som betat naturbetesmarker, ca 600 g per lag. Dråsa gård Dråsa
gård – För dig som bryr dig om var köttet kommer från – Dråsa Gård
(drasagard.se)

Kålrot KRAV-märkta kålrötter från
Prästtorp gård Fornåsa tullgarden@gmail.com

Grönsaker rotsaker svamp

Vintersquash KRAV-märka grönsaker från
Hermelins. www.hermelins.se

Morot gul – KRAV-märka grönsaker från
Hermelins.

Gul och röd lök – KRAV-märka grönsaker
från Hermelins.

Chili – KRAV-märka grönsaker från Hermelins.

Färska kryddörter från Hermelins.

Gula ärtor (blötlagda) KRAV-märka grönsaker från Hermelins.

Grön/bladkål KRAV-märka grönsaker från Hermelins.

Mangold KRAV-märka grönsaker från Hermelins 

Portabellasvamp från Skrivargårdens
Svamplåda www.svampladan.se

Tomater – små färgglada samt Bifftomater från Tomatboden i Varv www.tomatboden.se

Saltgurka från Kindagurka www.kindagurka.se

Vitlök KRAV-märkt från Paulssons lantbruk, Sjökumla Motala Paulssons Lantbruk (organicsweden.se)

Potatis KRAV-märkt från Paulssons lantbruk, Sjökumla Motala

Mejeri och ägg

Stekost från Najas mejeri www.najasmejeriab.se

Ägg KRAV-märkta ägg från Alvastra kungsgård https://alvastrakungsgard.se/

Blåmögelost av Får från Rykets gård i Ödeshög www.ryketsgard.se

Bjälboättens vita chèvre – Getost från Löts gårdsmejeri i Gammalkil

Gammelkils gourmet grädde 0,28 l från Löts gårdsmejeri

Heidrun Östgöta yogkräm 0,36 l. från Löts gårdsmejeri

Smör 250 g. från Löts gårdmejeri

Löt Gårdsmejeri • LötGårdsmejeri (lot-gardsmejeri.se)

Frukt bär nötter

Hösthallon från Ombergsboden Alvastra www.ombergsboden.se

Äpplen Ekologiska äpplen frön Söderö Gård www.sodero.se

Valnötter från Väversunda bärodling

Dessutom fanns detta i korgen

Vetemjöl KRAV från Orga kvarn
Mjölk Ekologisk
Rapsolja svensk KRAV
Honung mild från Säbyvikens bärodling
Vinäger Vitvinsvinäger Resville gård fläder citron
Flingsalt

Vill du tävla i utomhusmatlagning?

Under 2025 arrangeras deltävlingar på flera platser i landet. Tävlingen är öppen för såväl amatörkockar som proffs. Håll utkik efter anmälningslänken på SM i utomhusmatlagnings websida.  Final för årets deltävlingar går av stapeln på Billingen, Skövde, den 25 maj 2025.

Här kan du lyssna på Sven-Erik Larsson om SM i utomhusmatlagning:

 

program den 28 september 2024

Konferencier under dagen: Mathias Lindholm

Deltävling SM utomhusmatlagning börjar klockan 10

Naturum Tåkern öppet klockan 10-15

Guidning: Kött som kött eller inte alls – vad är skillnaden mellan Naturbeteskött, kött uppfött på spannmål och vallfoder, och hur blir det om du väljer ett veganskt alternativ?
Klockan 11:00 kostar 60 kr/vuxen

Korta föredrag på trädäcket

 

Invigningstal av Ann Holmlid

 

Presentation av medverkande försäljare och utställare

Lyssna till några medverkande som presenterar sin verksamhet, Vadstena Humpens rökeri,  Linköpings långfärdsskidskoåkare, John´s grönsaker, Najas Mejeri, Kalvefall i Ydre, Heikos lilla korvfabrik, Naturskyddsföreningen Ödeshög, Pilgrimscentrum och Pilgrimsmat, Östgötaleden, Länsstyrelsens friluftslivssamordnare

 

Magdalena Hermelin – ekologisk grönsaksodlare och företagare

Lyssna till Magdalena: 

Emanuel Eriksson – Kålrotsakademien och vildsvinsfestivalen

Lyssna när Emanuel berättar om den svenska kålroten och Kålrotsakademien :

Lyssna när Emanuel berättar om vildsvinsfestivalen:

Eva Hagström – Pilgrimsmat och Marie Landh – Östgötaleden

Andra programpunkter och händelser

Beredskapsworkshop – bygg din egna beredskapsspis.

Krisberedskap

Lyssna till när Håkan Dahm från Länsstyrelsen berätta om Krisberedskap:

Självförsörjnings-krabbelurer i Grillgläntan.

Mat-Quiss med fina priser.

Mikro-utställnillning: Vad ligger i ryggsäckarna? Vad får du på köpet när du väljer olika matvaror.

Försäljning av mat och livsmedel bland annat Svamplådan, Skedet must och trädgård, Johns grönsaker, Najas mejeri stekost, Gårdsboden Högstorp, Vadstena Humpen, Säbyvikens honung. 

Heikos lilla korvfabrik säljer egentillverkad korv samt Najas stekostburgare

Olle Forsell från Kalvefalls gård säljer egentillverkade Hamburgare och korv av linderödssvin och fjällkor.

Utställare inom mat och friluftsliv

bland annat Föreningen Sesam, Naturbeteskött i Sverige, Friluftsliv och Ekomat från Länsstyrelsen Östergötland, KRAV-certifierade Äpplen från Söderö gård, Region Östergötland, Pilgrimscentrum

Friluftslivsorganisationer ställer ut och presentera sina verksamheter. Medverkar gör Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Svenska turistföreningen, Östergötlands ornitologiska förening, Linköpings långfärdsskridskoklubb,

Lagen presenterar sin tre rätters meny för juryn från kl 12.30 – då finns det möjlighet för publiken att provsmaka rätterna.

Vinnande lag presenteras, prisutdelning till tävlande och vinnare av Quiss!